Z E S drie basiswaarden voor scholieren

En nu wat anders.

Z E S

drie basiswaarden voor scholieren

Kun je in een tijd waarin jongeren steeds vaker steekwapens meebrengen naar school, wel aankomen met een luchtige animatie over drie basiswaarden voor scholieren?

Mijn antwoord is een volmondig JA.

Juist omdat het op veel scholen barst van de vage regels en het er ontbreekt aan een paar eenvoudige waarden:

 • Die gemakkelijk te onthouden zijn
 • Waaraan iedereen op school zich kan houden
 • Waarop iedereen op school aanspreekbaar is.

Dertig jaar heb ik me intensief beziggehouden met het gedrag van leraren. Nu wend ik met tot de leerlingen. Alle schoolregels ten spijt gaat het te vaak mis. Niet omdat scholieren niet willen, maar omdat veel schoolregels in feite omslachtig omschreven aanmoedigingen zijn.

Te veel om te onthouden en te vaag om te handhaven.

Ik ben tot drie basiswaarden gekomen die in een animatie van anderhalve minuut zijn verbeeld.

Deze drie kunnen leidend zijn voor een VO-school. Bij binnenkomen leren de scholieren in een mum van tijd wat op hun nieuwe school de drie centrale waarden/omgangvormen zijn. Daarna kunnen ze in elke mentorles aan de orde komen. Of: zouden ze in elke mentorles aan de orde moeten komen.

Z: zaakjes op orde                           E: elkaar helpen                            S: schone school

Aan deze drie waarden als kapstok kun je elke jas hangen.

Je kunt met onderstaande link het hele filmpje (specimen) bekijken. Als de school het wil aanschaffen wordt het filmpje gepersonaliseerd met naam en logo van de locatie. Vervolgens is het filmpje te downloaden. De prijs bedraagt € 82,50 en is voor eeuwig beschikbaar voor de school. Bestellen kan in de webshop van  www.degeliefdeleraar.nl

Voor vragen kun je me altijd bellen of mailen.

https:/vimeo.com/degeliefdeleraar/zes-preview

wachtwoord: preview#Vozes24

4 reacties op Z E S: Animatie

 1. Hans van Driel schreef:

  Ik heb de volledige en veelkleurige animatie gezien.
  Met een glimlach zag ik de drie belangrijke basiswaarden verbeeld.
  Ze stemmen tot nadenken.

  En… het filmpje van twee minuten laat zich graag herzien, zovele details vallen er te ontdekken die de boodschap helder maken.

 2. Ellen van Boxtel schreef:

  Veronica, het is je gelukt om de essentie van alle schoolregels te pakken in het woord ZES. Je hebt het niet alleen bedácht, maar je hebt het ook nog uitgevoerd en de regels op school laten verbeelden in een animatie van anderhalve minuut!

 3. Afra van der Vossen schreef:

  Samen met mijn zoon van 12 net naar ZES gekeken. We vonden het allebei een pakkend filmpje met goede animaties. Leuk ook dat je op een gegeven moment op het verkeerde been werd gezet toen dat jongetje viel en de twee stoere jongens er opnames van leken te willen maken. Tenslotte denk ik dat ZES een “catchy” naam is en een uitstekend ezelsbruggetje om de 3 waardes te onthouden.

 4. Martijn Vermeulen schreef:

  De kern raken in het onderwijs is essentieel. Liefst al bij de start van een nieuw schooljaar. Op een positieve en aansprekende wijze worden jonge leerlingen door dit pakkende filmpje uitgedaagd na te denken over drie essentiële waarden binnen de schoolcultuur. Het appelleert aan zelfredzaamheid, je veilig voelen op school en verantwoordelijkheid nemen. Wat mij betreft een uitgelezen kans om met elkaar binnen de school de juiste toon te zetten!

Geef een reactie

Your email address will not be published. Required fields are marked *